SZC logo

Ceglédi Szakképzési Centrum

OM kód: 203068/004 | 2700 Cegléd, Kossuth Ferenc utca 32.

Intézmény logo

Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Technikum

HírekKözérdekű adatokOUTLOOKKRÉTA

Hírek

2024. ápr. 8.


Admin

  Közgázosok Lengyelországban

  Közgázosok a lengyel-magyar barátság nyomában

  Közgázosok Lengyelországban

  Iskolánk 12.-es, emelt történelmet tanuló csoportja, a Wacław Felczak Alapítvány Polonica Varietas pályázatán a Ceglédi Közgazdasági Alapítvány által elnyert 1 760 000 Ft-os támogatás révén, egy lengyelországi tanulmányi kiránduláson vehetett részt. Az utazás előkészítéseként a történelemtanulás során kiemelt figyelmet fordítottunk a lengyel-magyar közös múltra, ennek kiemelkedő alakjaira. 2024. március 22-én, a másnapi lengyel-magyar barátság napjára való tekintettel, megkoszorúztuk Cegléden a lengyel Dembiński és Wysocki tábornokok 1849-es itt-tartózkodását is megörökítő emléktáblát.

  1. nap (2024. április 4.): Reggel 6-kor indultunk Ceglédről, az iskola elől. Út közben csatlakozott hozzánk idegenvezetőnk: Bodó Péter környezetvédelmi szakmérnök, utazásszervező, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Bugát Pál Egyesületének vezetője, aki egyetemi tanulmányait Lengyelországban végezte, és akire nyelvtudása, felkészültsége és kapcsolatrendszere révén az egész út során mindenben támaszkodhattunk. A késő délután folyamán Krakkó Óvárosával ismerkedtünk. Szállásunk és étkezésünk a Hotel Rok diákszállóban volt.

   

  1. nap (2024. április 5.): A délelőtt folyamán 4 órás, magyar nyelvű idegenvezetős városnézésen vettünk részt Krakkóban. Megtekintettük a legfontosabb látnivalókat, köztük a magyar történelemhez kapcsolódókat: Rynek (Főtér), Posztócsarnok, Mária-templom, Flórián-kapu, Barbakán, Collegium Maius, Királyok útja, Wawel: királyi palota és székesegyház (fent Szent Hedvig, az altemplomban Báthory István és Józef Piłsudski sírjával), a sárkány szobra, Balassi Bálint emléktáblája. Délután elutaztunk Oświęcimbe. Az auschwitzi és birkenaui egykori koncentrációs- és megsemmisítőtábor (ma emlékhely és múzeum) bejárása 3,5 óráig tartott, magyar nyelvű idegenvezetéssel, kiemelt figyelemmel a magyar barakkra. Nagy hatással volt ránk a „legnagyobb magyar temető”, közösen feldolgoztuk és értelmeztük az itt látottakat.

   

  1. nap (2024. április 6.): Délelőtt pár száz méterrel a föld alatt megnéztük a bochniai sóbányát (benne Szent Kinga kápolnáját) lengyel nyelvű vezetéssel, idegenvezetőnk tolmácsolásában. Kora délután Limanowába utaztunk. Felkerestük az 1914-es csata helyszínét és a sírkertet, megemlékeztünk a magyar és a lengyel hősökről, illetve a két nép barátságáról. Utolsó helyszínünk Ószandec volt, ahol a klarissza kolostort látogattuk meg, ami nekünk nemcsak Szent Kinga miatt fontos, hanem mert a klarissza apácák voltak Cegléd földesurai is 1368 és 1782 között. 15 óra után indultunk haza Ceglédre, ahová 21:15-kor érkeztünk.

  Az idegenvezető személyén és előadásain keresztül, illetve lengyelekkel beszélgetve ízelítőt kaptunk a lengyel kultúrából, életmódból, gasztronómiából és a lengyel-magyar barátságból is. Ahol lehetőségünk volt rá, tiszteletünket kifejező nemzetiszín szalaggal díszítettük a közös múltunk nagy alakjaihoz kötődő emlékhelyeket.

  Köszönjük a Wacław Felczak Alapítvány Kuratóriumának, hogy megvalósíthattuk ezt a régen várt tanulmányi kirándulást, és hogy a támogatásnak köszönhetően diákjaink a lengyel-magyar barátság elkötelezett híveivé válhattak!

  Kovács Zoltán történelemtanár

  Waclaw Felczak Alapítvány :: Pannonia5

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Nyári nyitvatartás

  Nyári nyitvatartás

  ügyelet

  2024. júl. 1.


  Admin

  Egyeztetett felvételi jegyzék

  Egyeztetett felvételi jegyzék

  A listában keresni a ctrl+g billentyűkkel lehet, a tanuló oktatási azonosítójával.

  2024. ápr. 28.


  Admin

  Kazincy-érmes Közgázos

  Kazincy-érmes Közgázos

  Tizedikesként máris Kazincy-érmes Gál Vanessza, iskolánk tanulója.

  2024. ápr. 22.


  Admin


  Partnereink

  SZC logo

  Ceglédi Szakképzési Centrum


  Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Technikum

  2700 Cegléd, Kossuth Ferenc utca 32.


  2024Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Technikum