SZC logo

Ceglédi Szakképzési Centrum

OM kód: 203068/004 | 2700 Cegléd, Kossuth Ferenc utca 32.

Intézmény logo

Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Technikum

HírekKözérdekű adatokOUTLOOKKRÉTA

Hírek

2022. szept. 18.


Admin

    Határtalanul - kirándulás Erdélyben

    Beszámoló a kirándulásról

    Határtalanul - kirándulás Erdélyben

    Nagyjaink nyomában – ceglédi „közgázosok” erdélyi kirándulása

     

    Tavaly tavasszal osztályfőnökeinknek lehetősége volt pályázni a Határtalanul programra. Sajnos az első körben forrás hiányában a pályázatunkat elutasították. Augusztusban viszont nagyon jó hírt kaptunk, egyéni pályázatként kaptunk forrást a négynapos erdélyi kirándulásra!

    Két osztály: a 11. b és a 12. b 60 fővel és 6 kísérővel (ofők: Füle Bernadett, Dr. Kovácsné Szilágyi Anikó, kísérő tanárok: Szekerné Csák Ágnes, Roják Vince, Sági Ferenc, Tótin Lóránt) vett részt a „nagy utazáson”.

    2022. szeptember 15-én csütörtökön, reggel fél 7-kor gyülekeztünk a Gubody parknál. Gyorsan bepakoltuk a táskákat, bőröndöket az emeletes buszba, majd hosszas búcsú után elindultunk úti célunk felé.

    A buszon rengeteget szórakoztunk és beszélgettünk a barátainkkal, mindeközben pedig figyelmesen hallgattuk az idegenvezető hölgyet, aki utazásunk során fontos információkkal látott el minket.

    Három óra utazás után megérkeztünk első úticélunkhoz, Nagyváradra. Ellátogattunk a Püspöki Székesegyházhoz, mely lenyűgöző látványt nyújtott. Minden fal pompázott a túldíszítettségtől. Ragyogó festmények, szobrok, díszített ablakok, egy orgona, és egy oltár ékesítette az épületet. Majd a belvárosban tettünk egy hosszabb sétát.

    Miután elhagytuk Nagyváradot egyre vadregényesebbé vált a táj. Pihenésképpen a Király-hágónál álltunk meg.

    Következő állomásunk Kolozsvár volt. Átsétáltuk a város központi részén, elérkeztünk a főtérre, Mátyás király szobrához és a Szent Mihály-templomhoz. Itt szabad programot is kaptunk, mely alatt a barátaimmal a sétálóutcákon keresztül felfedeztünk különböző boltokat, éttermeket, fagyizókat. Ezután megtekintettük Hunyadi Mátyás szülőházát.

    A hosszú nap után végre megérkeztünk Magyarlónára, ahol falusi turizmus keretében szállásoltak el bennünket. Minket egy kedves házaspár fogadott egy gyönyörű és tiszta lakással. Két éjszakát töltöttünk itt.

    Péntek reggel fél 8-kor friss és meleg reggeli várt minket, mely sok erőt adott aznapra. Az első hely, ahova elutaztunk, a Tordai sóbánya volt. Mivel aznap meleg idő volt kint, nagyon jólesett a bánya hűvös levegője. A bányához rengeteg lépcsőn keresztül jutottunk le, de a látványért megérte! Lent nagyon sok programra volt lehetőség, köztük csónakázás, mini-golfozás, óriáskerék, pingpongasztalok és ajándékvásárlási lehetőség is. A délelőttöt itt töltöttük, majd folytattuk utunkat a Tordai-hasadék felé, amelyet hihetetlenül gyönyörű volt ilyen közelről látni. A hasadék lábánál megebédeltünk és vásároltunk egy-két ajándékot az útszéli árusoktól. Ezután szabad programként végig lehetett sétálni egy ösvényen, mely során szebbnél szebb természeti kincsek fogadtak minket.

    Ezután utaztunk Torockóra, ahonnan megcsodálhattuk a Székelykövet. Itt is önállóan fedezhettük fel a várost. Sajnos itt az idő már kicsit borúsabbra váltott, de azért minden látnivalót meg tudtunk nézni.

    Szombat reggel 8-kor a finom reggeli és a csomagolás után elindultunk Szovátára. Sajnos szakadt az eső egész nap, de ettől függetlenül ellátogattunk a Medve-tóhoz. Meseszép látvány volt a tó, mögötte a hegyekkel és köddel.

    A következő kis kitérő Korondon volt, ahol kaptunk egy órát ajándékvásárlásra, ugyanis az út két oldalát elárasztották az ajándék- és emléktárgyboltok.

    Ezután elérkeztünk Székelyudvarhelyre, ami egy igazi ékszerdoboz volt számunkra! A városi séta után elérkeztünk második szállásunkra. Egy nagyon szép és hatalmas panzió fogadott itt minket meleg vacsorával.

    Vasárnap reggel a svédasztalos reggeli után 8 órakor búcsút vettünk Székelyföldtől. A hazaút első megállója Gyulafehérvár volt. Itt megtekintettük a csodaszép érseki székesegyházat. Az épületben felfedeztük történelmi nagyjaink síremlékeit. Egy isteni kürtőskalács után ismét hosszas buszozás következett. Aradon megtekintettük a 13 aradi vértanú emlékművét.

    Ezután nem sokkal elérkeztünk a magyar határhoz, ahol nehezen, de átvészeltük a másfél órás várakozást, majd elbúcsúztunk végleg Erdélytől.

    A hosszú és tartalmas kirándulásunk után este 9 körül értünk Ceglédre, ahol a szüleink már nagy örömmel vártak minket. Köszönjük Erdély, köszönjük Határtalanul!

     

    Sáfrány Lili 12. b

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Egyeztetett felvételi jegyzék

    Egyeztetett felvételi jegyzék

    A listában keresni a ctrl+g billentyűkkel lehet, a tanuló oktatási azonosítójával.

    2024. ápr. 28.


    Admin

    Kazincy-érmes Közgázos

    Kazincy-érmes Közgázos

    Tizedikesként máris Kazincy-érmes Gál Vanessza, iskolánk tanulója.

    2024. ápr. 22.


    Admin

    Közgázosok Lengyelországban

    Közgázosok Lengyelországban

    Közgázosok a lengyel-magyar barátság nyomában

    2024. ápr. 8.


    Admin


    Partnereink

    SZC logo

    Ceglédi Szakképzési Centrum


    Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Technikum

    2700 Cegléd, Kossuth Ferenc utca 32.


    2024Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Technikum